Hoe eet je een olifant?

Hoe eet je een olifant?

Over het antwoord op die vraag moest ik tijdje nadenken. En het antwoord is natuurlijk simpel! In kleine stukjes. Toch kan het in je dagelijks leven zo zijn dat je dit als ‘niet zo simpel’ ervaart. Voor mij is dit een mooie metafoor voor hoe we naar nieuwe dingen kijken.

Starten met doelen bereiken

Voorheen was het zo dat wanneer ik iets nieuws aan zou gaan, ik gedacht zou hebben: dit lukt nooit! Met als gevolg dat ik ergens ontzettend tegenop zou zien en alleen het ver-weg-ogende einddoel in zicht had. Sinds ik echt geloof dat je die olifant kan zien als groter geheel en dat alles in kleine stapjes gaat is het veel makkelijker om met dingen te beginnen.

Een ander nadeel aan het zien van beren op de weg of de olifant als eindpunt is dat je constant bezig bent hoe je wílt dat iets gaat zijn. Je focust je op die manier alleen op je wensen en verwachtingen; niet zoals het NU is. Zo zie je ook niet hoe je NU kunt beginnen met iets kleins. Voor je in beweging komt schijnen er verschillende redenen te zijn om dat te gaan doen. De basis in de verschillende reflexen is spanning. Spanning omdat je staat te popelen om iets nieuws te gaan proberen of spanning omdat je bang bent om te falen. Die spanning op zich is niks negatiefs. Het helpt je om in beweging te komen, te groeien en ervaringen op te doen.

Stap voor stap, hoe?

Voel je spanning om ergens aan te beginnen, iets te gaan onderzoeken? Begin bij de kleinste stapjes die je je kunt bedenken. Wil je een andere baan onderzoeken? Schrijf de namen op van mensen die leuk werken hebben volgens jou. Wil je een cursus gaan volgen? Bedenk wie je allemaal kent die zoiets ooit gedaan hebben. Een volgende stap zou kunnen zijn om contact met die mensen te leggen en vervolgens bij ze langs te gaan. Soms lijkt het alsof je dan al MEGA-grote stappen hebt gezet, en dat is ook zo! En het gaat stap voor stap. Of, om in de metafoor van de olifant te blijven; hap voor hap.

6 tips om stap voor stap je doel te bereiken:

  1. Je hoeft het niet exact te weten om te kunnen beginnen
    Het ‘niet weten’ is een prachtig begin om te beginnen met onderzoeken of de eerste stappen te zetten. Ontsla je zelf van de verplichting om exact te weten hoe je iets gaat aanpakken. Veel plannen komen nooit uit omdat situaties anders lopen dan gepland. Dan is het achteraf maar goed dat je niet teveel tijd hebt gestopt in het vooraf precies te weten;
  2. Gun jezelf dat je dingen mag proberen of ervaren
    Door dingen te gaan proberen kun je ervaren hoe het voor je werkt. Dat kan precies zijn wat je ervan had gedacht of totaal anders! Het leven blijft 1 groot experiment. De meeste mensen ‘spelen dat ze het weten’ maar klooien eigenlijk ook maar wat.
  3. Doe het samen
    Waarom moeilijk doen als het samen kan! Laat je helpen door anderen te laten meedenken. Vraag mensen wat zij zouden doen (de meeste mensen vinden het heel fijn om mee te denken). Of geef aan wat je nodig hebt om bezig te blijven met je doel. Dat kan al in de vorm van app-contact of 1 telefoontje. Iemand die je volgt kan je stok achter de deur zijn of die ander komt wellicht met goede andere ideeën om verder te komen dan je alleen zou kunnen bedenken. En dan nog wat: jouw leuke ideeën kunnen anderen weer aansteken om hetzelfde te gaan onderzoeken!
  4. Houd je doel klein of hak het in kleine stukjes
    Wil je graag gezonder leven? Dat beslaat veel maaltijden per dag en de keuze in hobby’s en sociale activiteiten. Kies iets! Focus je op 1 ding. Bijv. extra water drinken of 1 maaltijd per dag waar je extra op gaat letten. Koop een gezond tussendoortje of een kookboek met gezonde inspiratie. Vraag anderen hoe zij met zoiets gestart zijn.
  5. Maak het resultaat visueel
    Wat zou het jou opleveren om datgene te gaan doen wat je wil? Wat doe je? Wat doe je niet? Als je een andere baan overweegt bedenk dan wat die baan je zou moeten brengen. Meer financiële ruimte? Meer zekerheid? Meer energie? Meer plezier? Fijne collega’s? Hoe duidelijker je het maakt hoe sneller je een eerste stap kunt zetten. Dit kan door een visionboard te maken, door woorden op te schrijven die bij je opkomen en noem maar op. Als het maar niet alleen in je hoofd blijft zitten. Maak het ergens in je huis tastbaar zodat je regelmatig aan je wens herinnerd wordt.
    Als je dit helder hebt kun je ook over je gewenste resultaat in gesprek gaan met anderen. Denk bijvoorbeeld aan de plekken waar je komt; de groenteboer, het tankstation. Je kunt mensen bevragen op de wens die je hebt. Wil je meer energie vraag diegene dan of hij/zij die ochtend energiek is opgestaan of hoe dat zij dat aanpakken. Het levert leuke gesprekken op en het geeft meer inzicht in de kleine stapjes die je dan vervolgens zelf niet meer hoeft te bedenken.
  6. VIER!
    Vier elk stapje wat je gezet hebt. Je kunt beloningen voor jezelf bedenken en zie het vooral als iets wat leuk voor jezelf is. Maak er een feest van om bezig te blijven met waar jij naartoe wilt. Een leuk gesprek met iemand die jou in de goede richting heeft geholpen kan al iets zijn om te vieren. En deel je feestje met een ander zodat die kan zeggen hoe trots hij/zij op je is!

Waar zou jij graag aan willen beginnen? Wat zou je graag anders zien? Veel plezier en succes onderweg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *