7 tips bij vermoeidheid

Verzet tegen vermoeidheid

Vermoeidheid is als het ware een signaal dat onze grens bereikt is, sterker nog; je bent over je grens heen gegaan Dit gebeurt gemerkt of ongemerkt, en zeker wanneer we het niet hebben opgemerkt treedt er als het ware ‘verzet’ op. Want wie zit er te wachten op vermoeidheid? Een dagje uitslapen is heerlijk en voor velen noodzakelijk om zich daarna weer fit en energiek te voelen. Vermoeidheid is een gevoel wat door velen van ons niet erg welkom is. We denken vaak ook dat we sterker zijn dan onze vermoeidheid, we verwachten dat het wel weer over gaat of we nemen er niet eens de tijd voor om er bij stil te staan dat we ons moe voelen. Een logische reactie is dus niet luisteren naar je lichaam maar gewoon doorgaan waar je mee bezig was (in verzet zijn met dat wat is). Dat mechanisme is iets wat je erg veel energie kost en de kans is groot dat je uiteindelijk alleen maar meer last krijgt van je vermoeidheid.

Wat moet je dan vooral NIET doen?

Niets doen

Vermoeidheid is een signaal van ons lichaam dat we het rustiger aan moeten doen, misschien tijdelijk of misschien structureel. Je bent over je grens gegaan; je bent te veel energie kwijtgeraakt door stress of een andere situatie waarin je je bevindt. Je krijgt nu waarschijnlijk steeds meer zin om helemaal NIETS te doen. Toch is bezig blijven en weer in beweging komen, iets waar je van kunt opladen. Iets leuks afspreken of een uitje plannen geeft je ongetwijfeld energie. Wanneer je helemaal niets meer doet, krijgt je lichaam nog meer behoefte om toe te geven aan vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid is dus een signaal om het rustiger aan te doen, niet om niets meer te doen. Ga stap voor stap naar een kleinere versnelling terug. Breng de stressoren die je vermoeid maken terug naar een minimum en zorg dat je zoveel mogelijk situaties creëert waar jij energie van krijgt. Zo krijg je je energie langzaam terug en die flow zal het op dat moment uiteindelijk winnen van je vermoeidheid.

Voeding

Tijdens je vermoeide gevoel heb je vaak behoefte aan gemak. Zeker met koken, iets wat je energie kan geven (weet ik uit ervaring, al voelt het zeker niet altijd zo) maar het kan je zeker ook extra vermoeien. Namelijk: bedenken wat je gaat eten, boodschappen doen, de maaltijd bereiden en alles wat daarbij hoort. Tijdens een vermoeid gevoel heb je vaak geen zin om te koken. Dat is logisch en heel herkenbaar. In die specifieke situaties is het verleidelijk om fastfood te kiezen; even snel een frietje, een pizza laten komen, of een kant en klaar maaltijd wegwerken. Al dat soort voeding is eigenlijk slechts vulling, en vulling is nou net hetgeen wat jou niet gaat helpen om je energie te boosten. Voeding wel. Dus probeer dat tot een minimum te beperken. Slechte voeding (vulling) zal je juist meer vermoeid maken. Waarom? Omdat fastfood je bloedsuikerspiegel voor een korte tijd een boost geeft, maar daarna val je in een dip. Je wordt nog vermoeider en krijgt vaak opnieuw honger. Resultaat? Nog meer behoefte aan vulling. In veel fastfood zit meestal geen groente en je lichaam heeft juist veel vitaminen nodig als je je vermoeid voelt. Goede voeding helpt je dus aan energie, fastfood brengt je er nog verder vanaf.

7 tips bij vermoeidheid

1. Creëer balans tussen inspanning en ontspanning

Heb je het druk gehad? Fysiek of mentaal? Zorg dat je genoeg balans creert tussen inspanning en ontspanning. De één ontspant zich bij fysieke inspanning. De uitdrukkinng ‘het hoofd leegmaken’ geldt voor veel mensen, daarom kan sporten zo fijn zijn. Herstelmomenten na inspanning zijn noodzakelijk, zo blijf je lichamelijk en geestelijk fit. In deze tijd moeten we niet alleen veel, we willen ook vanalles. Toch kan het helpen om jezelf regelmatig ‘halt’ toe te roepen. Neem regelmatig tijd om op adem te komen en naar je lichaam te luisteren. Doe je dit niet, dan bouwen spanningen zich op en is de vermoeidheid zo terug.

2. Breng ritme in je dag

Ritme geeft rust en duidelijkheid in je hoofd. Het zorgt ervoor dat jij zelf kunt bepalen hoeveel je aan kunt op één dag. Kijk goed naar je ritme van je dag, maar ook van je week. Schrijf bijvoorbeeld eens alle activiteiten op die je gedurende een dag uitvoert en noteer op welke momenten je het meest vermoeid bent. En maak ook tijd voor rust en ontspanning. Zo creëer je daar ook meer ritme in zodat je van nature gaat aanvoelen wanneer je behoefte hebt aan extra inspanning of ontspanning.

3. Slaap genoeg

Dit lijkt vast een open deur. Maar genoeg slapen betekent niet te weinig slapen dan fijn voor je is maar zeker ook niet meer slapen dan goed voor je is. Je hersenen zijn namelijk niet ingesteld op 9 uur slaap. Zeven tot acht uur slaap is voldoende, ook als je erg moe bent. Je kunt natuurlijk wel wat vaker op een dag een rustmomentje pakken. Een meditatie of geleide visualisatie kan je daarbij helpen, mocht je het lastig vinden om even rustig te gaan liggen.

4. Zorg voor voldoende beweging

Zoek naar activiteiten die je leuk vindt om te doen. Je kunt naar de sportschool, maar wandelen, zwemmen of fietsen is ook prima maar blijf voldoende in beweging. Buiten zijn is erg goed bij stress en vermoeidheid, dus gewoon al buiten zijn is goed voor je. Probeer zoveel mogelijk beweging te integreren in je dagelijks leven. Zo kost het weinig moeite en zorgt de (bijna) continue beweging voor steeds weer nieuwe energie.

5. Doe ademhalingsoefeningen

Richt je op het nu. Door je bewust te worden van je ademhaling en waar deze zich in je lichaam bevindt maak je bewuster contact met je lichaam. Adem in via je buik, houd dat even vast en adem uit. Door je te focussen op datgene wat er zich op dat moment aandient: geuren, kleuren, geluiden en andere ervaringen kom je tot rust en kun je spanningen makkelijker loslaten. Je kunt dit doen terwijl je op de bank zit, in de auto, op het werk of tijdens het tandenpoetsen. Ben je dus bewust van je ademhaling, die komt en gaat en werkt altijd; je hebt ‘m altijd bij je dus gebruik hem dan ook regelmatig bewust!

6. Ga er wat vaker tussenuit

Een goede manier om mentaal en fysiek te ontspannen en tot rust te komen is door er even tussenuit te gaan naar een plek waar jij je thuis voelt. Dat kan een stad zijn, maar ook de natuur. Wandel of fiets eens een stuk en kom bij. Maak tijd om even niets te doen. Het is goed voor je (lichaam en geest) en het brengt vaak creatieve ideeën en oplossingen voor situaties wanneer jij ook regelmatig even afschakelt. Het geeft je brein de ruimte om zich ook bij inspanning voldoende te kunnen focussen.

7. Een moment van ‘niets doen’ creëren

Piekeren en de gedachtenstroom die daarbij hoort is onze allergrootste energievreter. Wanneer heb jij voor het laatst helemaal niets gedaan? Doe dat wat vaker. Het zijn kleine momenten om even te herstellen. Plof neer op de bank met een kop thee, ga op je rug in het gras liggen of staar eens wat langer uit het raam dan je normaal doet. Het geeft je brein de ruimte maar nogmaals; het kan ook je probleemoplossend vermogen en creativiteit stimuleren.

Vermoeidheid is iets wat iedereen ervaart. Bovenstaande tips kun je zeker ook gebruiken wanneer je slechts af en toe last hebt van vermoeidheid maar zeker ook als het zo ongeveer dagelijks achter je aansleurt. Zorg dat je energiegevers en energievreters goed in balans zijn. In onze BE YOUR FLOW-programma’s staan we bewust stil bij hoe jij je energiegevers kunt vergroten en wat daarvoor nodig is. Benieuwd hoe onze programma’s eruit zien? Check ons 5 maanden programma of de Afternoon & evening sessions voor meer info daarover!
5 maanden programma
Afternoon & evening sessions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *