Een APK voor persoonlijk onderhoud

APK

Om een voertuig goed te laten voortbewegen is een regelmatige check-up of onderhoud nodig. Waarom brengen we onze auto regelmatig naar de APK maar bouwen we ook geen APK voor persoonlijk onderhoud voor onszelf in? Dat was één van de eerste vragen die in me opkwam toen ik me, zo’n 10 jaar geleden, voor het eerst zelf met coaching en persoonlijke ontwikkeling ging bezighouden. Als iemand met je meedenkt in een belangrijke kwestie waarvan je niet weet hoe je het aan moet pakken, voelt het daarna bijna alsof je weer jaren vooruit kunt!

Een Algemene Periodieke Keuring is wettelijk verplicht, daar zit wellicht het verschil. Een APK voor persoonlijk onderhoud zou toch zeker vrijwillig moeten zijn. De RDW zegt over de APK:

De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijven dus belangrijk.

Persoonlijk onderhoud

Laten we bovenstaande omschrijving ‘ns op het ‘persoonlijk onderhoud’ leggen. In feite hebben we allemaal maar beperkt gedragsrepertoire wat toereikend is in veel situaties. Daarmee zijn we tot dit punt gekomen. Dat repertoire bestaat bij de meeste mensen uit eigen ervaringen, datgene wat we kennen van onze ouders, de mensen om ons heen en hoe dat is uitgepakt. De meeste nieuwe situaties vragen om nieuw repertoire, anders krijg je een herhaling van ‘het oude’.

Het kan spannend zijn om nieuw repertoire te leren en je eigen te maken. Het kan je het gevoel geven van ongemakkelijkheid, onhandigheid en onzekerheid. Of ‘wat zullen anderen daarvan vinden’. Toch zijn we zelf onze eigen blinde vlek. We zitten vaak gevangen in de aannames die we hebben over situaties of personen. Door je bewust te worden van wat je denkt of voelt en hoe je dus ook anders kunt denken of voelen kun je nieuw repertoire gaan oefenen. Zo krijg je steeds meer repertoire om te voorzien in je eigen ‘persoonlijk onderhoud’. Maar daarvoor heb je vaak een spiegel of gesprekspartner voor nodig. Het geeft net als bij de RDW geen garantie dat je weer een jaar vooruit kunt, maar je kunt in ieder geval verder dan waar je zelf gebleven was.

Wil je een keer sparren over persoonlijk onderhoud? Dat kan altijd.

‘Onze monteur helpt u graag met het afstellen van de spiegels’!

Aap, Spiegel, Stare, Denken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *