Je ziet niet wat je niet kent

Je ziet niet wat je niet kent

Afgelopen weken was ik in het prachtige IJsland om daar te genieten van een rondreis met mijn lief. Vulkanen, gletsjers, watervallen, wijds uitgestrekte lavavelden, geisers, “steden” die het formaat hebben van een minidorp, turfhuisjes, vogels, schapen, paardjes; wat hebben we veel gezien. En vast nog zoveel meer niet: je ziet namelijk niet wat je niet kent.

Je kunt niet altijd plaatsen wat je niet kent. Voor mij is een grote heuvel een berg. Ik heb geen idee wat het verschil is tussen die twee, of tussen een gletsjer en een vulkaan. Ja, inmiddels natuurlijk wel maar ik heb me er even actief op moeten richten om het te begrijpen. Overhoor me alsjeblieft niet maar ik heb er wel wat over gelezen in verschillende musea. Wanneer je door het landschap rijdt zie ik die verschillen niet, behalve wanneer de kaart dat zo aangeeft. 

Wat groeit daar allemaal?

Ik zou zeggen: vanalles! Ik moest regelmatig aan mijn oom denken. Eén van de (11!) broers van mijn moeder weet ontzettend veel van de natuur. Hij woont in de natuur en is expert op het gebied van mossen. Volgens mij heb ik in IJsland ontzettend veel mossen gezien. En het zullen vast mossen zijn die hier niet groeien omdat we in Nederland een heel ander landschap en klimaat hebben. Tot daar aan toe snap ik het nog, maar wat ik heb gezien beperkt zich tot kleurverschillen of blaadjes. Hoe het de bodem bedekt, waar het precies groeide en in welke omgeving kan ik niet vertellen. Vast wel belangrijk voor iemand die er veel van weet. 

Zien wat je ziet; weten hoe je kijkt

“Je ziet niet wat je niet kent” staat symbool voor je blikveld en focus. Weten hoe je kijkt kan je bewuster maken en verder helpen. Wanneer je op zoek gaat naar datgene wat jou blij maakt zul je veel meer voorbeelden zien. Als je afwacht tot er zich iets aandient dan is het maar de vraag of je het ziet. Iedereen kent ze wel, de signalen die laten zien dat er iets te kiezen valt. Denk bijvoorbeeld aan je gezondheid. Zodra je lichaam tekenen van vermoeidheid laat zien heb je de keuze om daar naar te luisteren of niet. Andere fysieke ervaringen kunnen je laten zien dat je iets te kiezen hebt; doorgaan of wat beter kijken en rustiger aan doen. Of keuzes op je levenspad: ga ik solliciteren op die nieuwe functie? Stap ik over naar een andere baan? Gaan we verbouwen of verhuizen? Vaak zien anderen het eerder dan jijzelf. Je gaat namelijk pas mogelijkheden zien als je ze ziet. Daarvóór leek het misschien niet haalbaar, maar het is maar hoe je kijkt. Je bewust te zijn van hoe je kijkt en wat je blikveld op dat moment is kan heel verhelderend zijn om te richten voordat je een keuze maakt. 

Ik heb me in IJsland lekker laten verwonderen en gezien wat ik zag. Was ik beter voorbereid of ga ik nog een keer dan zou ik vast weer andere dingen zien….

Gerichter leren kijken

Wil jij ‘gerichter leren kijken’? Tools om je meer bewust te zijn van hoe jij naar de wereld kijkt? Of welke signalen voor jou voor het oprapen liggen? Benieuwd hoe dit je verder kan brengen in je persoonlijke of professionele ontwikkeling? In januari starten we met het BE YOUR FLOW-programma waarin we in 5 maanden met elkaar aan de slag zijn. Op vrijdag 2 november hebben we een kennismakingsseminar. Meer info? Check de site van BE YOUR FLOW!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *