Flow in crisistijd

Flow in crisistijd

Hoe houd je jouw ‘flow’ vast in deze tijd waarin corona de boventoon voert?

Laten we beginnen met te zien dat dit een uitzonderlijke situatie is die logischerwijs vraagt om uitzonderlijk repertoire. Toch?

Voor velen van ons ziet deze tijd er helemaal anders uit dan we gewend zijn. Normaal gesproken gaan we de deur uit en hebben we actie in ons leven. Gevraagd of ongevraagd. Al die actie is verschoven naar een beperkt klein speelveldje, namelijk ons huis en de paar meters daar omheen. Alles wat we eerder normaal vonden is nu een andere versie van normaal geworden. En ons systeem, het brein, wil zo snel mogelijk uit die onveilige situatie van iets niet weten. Ons brein maakt overuren tijdens zo’n situatie dus het is logisch als je je wat meer vermoeid voelt dan normaal (de normaal van vóór corona). Wat kun je dan doen om je flow vast te houden?

Vind je flow opnieuw

Als je alleen woont zie je voorlopig even véél minder mensen dan je gewend bent. En woon je samen of heb je een gezin dan zit even alleen thuis zijn er nu even niet in. We zijn onze structuurtjes en ‘houvast’ kwijt. De dingetjes die we gewend waren om te doen staan nu allemaal in een ander daglicht. Vind jouw flow in deze nieuwe tijd opnieuw uit en ga binnen deze nieuwe realiteit op zoek naar fijne momentjes en bezigheden. Ben creatief en ga opnieuw ontdekken!

Geniet ook van al wat er is

Dat is voor jou misschien een makkelijke of misschien een beetje kort door de bocht? We hebben weinig tot geen spelregels voor deze tijd. Iedereen rommelt maar wat aan, maar maak er iets van voor jezelf. Geniet ook van wat er is of wat zich aandient. Creëer voor jezelf een situatie waarin je de ruimte hebt om die dingen te doen die je moet doen en wanneer je die niet voelt vraag dan om hulp. Er is overal ruimte te creëren, ook als dat even niet zo voelt. Halve dagen of zelfs een paar uurtjes werken, online vergaderen, nieuwe dingen leren, je kinderen thuis helpen met schoolwerk, kijk hoe het je lukt om van al dit nieuws te genieten en laat je daarin vooral helpen en inspireren met de gedachte dat je doet wat je kunt.

Laat je voeden

Ben je, sowieso altijd, bewust van de vulling en de voeding in jouw leven. Als ik mijn social media kanalen bekijk dan word ik nog steeds blij. De mensen die ik altijd al met veel plezier volg, volg ik nog steeds graag. Het zijn mensen die mij voeden, die positief in het leven staan, die denken in oplossingen, creatieve ideeën delen of me inspireren. Als ik corona-nieuws wil zien of bijzonderheden die de gemiddelde medemens uitvoert dan zet ik de tv wel aan. Ik laat me graag voeden door al dat moois wat mensen op dit moment met elkaar delen. Voeding geeft energie, opvulling meestal niet.

Let it be; voel wat er te voelen is

Het is zoals het is. Onzeker, ongemakkelijk, onduidelijk, saai, vermoeiend, eenzaam, druk, frustrerend…. you name it; you feel it. Stop dat niet weg en stop vooral jezelf daarin niet weg. Blijf in verbinding met jezelf en jouw gevoel en deel dat zo nodig (online) met een ander. Deze nieuwe normaal heeft tijd nodig om ook weer zo lekker normaal te worden als jouw gebruikelijke normaal. Check regelmatig bij jezelf als je de zoveelste uitbrander geeft: gaat dit echt over de situatie nu of voel ik me gewoon even niet fijn? Voel wat je voelt en deel dat met de mensen waar jij mee op die vierkante meters zit. Zo laat je zien dat zij daar ook open over mogen zijn.

All is good

Ik geloof dat dat iedereen de mogelijkheid heeft om in deze uitzonderlijke situatie zijn uitzonderlijke repertoire nog eens op te poetsen. Dat repertoire is niet nieuw, dat hoef je misschien niet zo vaak te gebruiken. ‘Wat zou liefde doen?’ heb ik onlangs vaak voorbij zien komen. Catch yourself. Hoe zou ik op situaties wíllen reageren? Doe dat. En probeer dat steeds opnieuw. Je kunt elk moment opnieuw beginnen. Het is oké dat het niet lukt zoals je het zou willen, dat je onzekerheid voelt of ruimte nodig hebt. Dit ben je niet gewend maar jij kunt dit!

Maak tijd voor jezelf en wat jou blij maakt. Geniet van de zonnestralen, ben lief voor jezelf en de lieverds om je heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *