Keuzes maken op basis van je waarden

De hele dag door vliegen ze je om de oren. De meeste mensen om me heen zie ik ze ogenschijnlijk altijd vliegensvlug maken; keuzes.

Zal ik nu nog even gaan plassen of zal ik dat doen als we er zijn? Rijd jij of rijd ik? Wilt u nog wat bestellen? Zal ik nog even bij die winkel binnengaan? Heb ik nog tijd om even…..? 

‘Verantwoorde’ keuzes

Ik ben er slecht in; snel keuzes maken. Sindskort denk ik ook te snappen dat ik anderen niet graag teleur stel. Dus dat ik voor ik de keuze maak alvast wil gaan bedenken wat sociaal gezien de meest ‘verantwoorde’ keuze is. Ik hoor je denken: vermoeiend! (En niet te doen) Ik heb namelijk éigenlijk alleen mijn eigen hersenpan ter beschikking en niet die van een ander. Nou zou ik je kunnen vertellen waar dat vandaan komt, mijn kennelijke behoefte om anderen te pleasen. Maar 1. weet ik het niet en 2. is dat ook helemaal niet relevant. 

Meetlat voor keuzes

Wat wel goed is om te weten is dat ik een aantal waarden zó belangrijk heb gemaakt, dat ik ze regelmatig als meetlat gebruik voor de keuzes die ik maak. 

Dan heb ik het vooral over de ‘grotere dingen’ maar het kan ook een ogenschijnlijk simpele keuze zijn zoals: werk ik vandaag op kantoor of werk ik thuis. Zo’n keuze kan je blijven achtervolgen; zeker bij twijfelaars. “Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?” Zonde van je energie. Ik gebruik dus mijn kernwaarden om mijn keuzes te checken. 

Je kernwaarden vinden

Hoe weet je wat voor jou een belangrijke kernwaarde is? Denk aan situaties waar je blij van wordt en laat  eventueel mensen die jou goed kennen je helpen. Zoek bijvoorbeeld een lijstje met waarden en vraag anderen wat zij denken dat jouw kernwaarden zijn. Je voelt zelf wel of dat klopt. Misschien niet direct maar het hoeft ook niet meteen in 1 keer de juiste te zijn. 

Een voorbeeld:  Één van mijn kernwaarden is vrijheid, een groot begrip. Ik vind het heerlijk om zelf te mogen kiezen waar ik ben (en het liefst hoe laat). Ik haast me niet graag en ik ben niet iemand die alles ruim van tevoren plant. Ik ben juist vaak degene die spontane acties organiseert. Ik vind het heerlijk om onderweg te zijn, dus vrijheid te voelen in tijd en omgeving. Natuurlijk is vrij zijn heerlijk, maar vrij denken doe ik ook graag. Een uitingsvorm daarvan is nieuwsgierigheid. Ik vind het leuk om mensen dan allerlei vragen te stellen en niet vooraf al in te vullen voor de ander wat het antwoord zal zijn (al denk ik dat misschien te weten). Als ik dus zou kunnen kiezen om thuis te werken of op kantoor kies ik het liefst voor de optie die mij op dat moment het meeste gevoel van vrijheid geeft. 

Geloof me, keuzes maken op basis van je kernwaarden kan een verademing zijn! Het doel is namelijk dat JIJ er blij van wordt. Dat jij blij wordt van de keuzes die je maakt.

Keuzes, ze blijven en regelmatig zijn ze lastig. Zeker onder tijdsdruk kiezen (want het liefst bepaal ik zelf wanneer ik kies; en dan zijn we weer terug bij mijn kernwaarde…… vrijheid!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven